Sidor

söndag 30 september 2012

Underifrån - fotoutmaning vänner emellan


"Underifrån" är temat i fotoutmaningen vänner emellan den här veckan. Jag tog med mig kameran ut i jakt på fina saker att fota underifrån och Lilla S fick hänga med som assistent. Trädkronor och diverse svampar fick stå modeller men jag blev inte helt nöjd. Ganska snart insåg jag att den allra finaste modellen hade jag ju själv tagit med mig ut. Man ser ju sällan små barn ur det här perspektivet men däremot så ser ju de oss underifrån ganska ofta. 

Vill du se fler motiv på temat "underifrån" så kika gärna in hos Edith & Jag eller Mamma med ambitioner .

onsdag 26 september 2012

Kräftsoppa


Så här i hösttider kommer receptet på en superenkel kräftsoppa. Smakupplevelsen slår arbetsinsatsen med hästlängder för mycket enklare än så här blir det inte och soppan brukar få finfint beröm. Här kommer receptet, kanske något för fredagsmyset?!


Kräftsoppa
2 grovt rivna morötter
1/2 liter vatten
1 fiskbuljongtärning
1 burk creme fraiche (15%)
1 ask kräftost 400g
2 burkar kräftstjärtar
dill efter tycke och smak

Lägg alla ingredienser i en kastrull, koka ihop! Klart!


Receptet är lagom till fyra personer. Ett tips är att servera soppan med nybakad focaccia, ett riktigt bra recept på det hittar du här.

måndag 24 september 2012

Jag växte upp...


Jag växte upp med mamma, pappa och tre äldre systrar i det enda gula tegelhuset på hela gatan. Jag kommer ihåg att jag var väldigt nöjd över just detta med huset. Lite speciellt liksom, det enda, det får väl erkännas att jag inte föredrar varken materialet eller färgen när det gäller fasadval idag men det var liksom oväsentligt då. En svart liten hund sprang också mellan benen på oss där hemma och han var min ögonsten och förtrogne, de allra hemligaste hemligheterna fick bara han veta och dessa berättades helst ihopkrupna på det fjärde trappsteget precis i svängen på trappan. Hemma firade vi helg med att hänga upp godissnören i kökslampan, tälta i gillestugan och grilla korv i öppna spisen. Med systrar och vänner hittades det på egna små äventyr som att rymma hemifrån (dock med prydlig lapp på köksbordet till mamma och pappa "Vi har rymt. Kommer hem senast klockan fem.") eller att bada i iskalla Vättern så tidigt som möjligt på våren. Jag växte upp i ett samhälle som inte var för litet och inte för stort och där stan stavas Jönköping.

Det här var den fjärde delen av utmaningen från Elin på Elvornas hem, kika gärna in hos henne och lär känna fler bloggare.

torsdag 20 september 2012

Pimpa din strykbräda


Ett litet projekt som jag haft planer på länge har äntligen blivit gjort! Strykbrädan har fått en ny och finare skrud. Är det inte fascinerande att de simplaste grejerna ska vara så svåra att få tummen ur att genomföra. Men när jag väl satte fart tog det inte lång stund att bli klar.

Beskrivning: Ta av det gamla fodralet och använd som mall, eller lägg strykbrädan direkt på tyget. Klipp ut med ca 2 cm marginal så att tyget når runt kanten på strykbrädan plus sömsmån. Klipp ut en 5 cm bred remsa som är lika lång som omkretsen på strykbrädan plus 5 cm. Vik remsan aviga mot aviga och nåla fast räta mot räta längs kanten på tyget.


Där ändarna på remsan möts viker du in tyget och låter ändarna ligga intill varann. Sy sedan runt hela kanten så det blir en kanal. Ta en bit garn eller snöre, fäst i en säkerhetsnål och trä igenom kanalen. Lägg fodralet på strykbrädan och dra åt snöret. Klart!



En liten detalj som jag missade i min iver över det fina tyget, och som kan vara bra att kolla, är om tyget tål att strykas på i höga temperaturer. Det gör ju liksom strykbrädan lite mer funktionell. Jag hade dock tur, färdigsytt testades fodralets stryktålighet och det visade sig vara alldeles prima.



måndag 17 september 2012

Jag bor...


Jag bor... till min lilla dotters stora förtret inte i det här huset. Tänk att få bo i ett runt hus med rutchkana till nedervåningen. I en värld full av blommor och skuttande kaniner. Men så är alltså inte fallet. Nej, vi bor i ett alldeles vanlig fyrkantigt hus med trappa. Vår trädgård är helt fylld av buskar, närmare bestämt två stycken, en på varje sida om dörren. Kan diskuteras om det verkligen kan kallas trädgård men balkongen är desto större och i bästa solläge. Förrådsutrymmen får man leta efter med lupp och hjärterummet är större än stjärterummet. Vi bor med cykelavstånd till både skogen, havet och Poseidon och bakom väggar och golv ligger det mycket arbete och kärlek.  Lägenheten är fin, den är mysig och den är våran, men det är ett hus vi drömmer om.

Då har vi kommit halvvägs i utmaningen att berätta lite mer om vem som sitter bakom tangenterna. Titta in hos Elvornas hem för att kika på fler bidrag. Vart bor du?

söndag 16 september 2012

Fotoutmaning vänner emellan - H2O


Till denna veckas fotoutmaning är temat H2O. Mina tankar gick till vattenånga och planerna var att ta en bild på riktigt häftiga ovädersmoln. Men som med så många naturfenomen så är det riktigt svårt att fånga dess storslagenhet på bild. Den utmaningen är verkligen något att träna vidare på och så länge får ni njuta av en spegelblank sommarbild istället. Vill du se fler foton på temat, gå in till Edith & Jag eller Mamma med ambitioner.

fredag 14 september 2012

Liten väska, eller kanske en börs, med rosett


Inför ett av sommarens bröllop sydde jag, efter inspiration av Popetotrora, en svart kuvertväska med rosett. Jag gillar verkligen modellen med den enkla och ändå så piffiga rosetten. Nu har jag sytt en mindre väska i samma modell och i samma material. Jag tänker att den kan användas som sminkväska eller kanske som plånbok modell större, jag får se. 

De två ärtpåsarna på bilden nedan kan ju tyckas ganska malplacerade men de ligger där av en anledning, nämligen för att visa vilket tyg jag använt till foder. Erfarenheten efter att ha fotat den svarta väskan var att det var supersvårt att ta en fin bild som visade fodret. Med denna lilla väska visade sig uppgiften så gott som omöjlig. Så ni får hålla till godo med ärtpåsarna och försöka föreställa er det prickiga fodret.


Skinnimitation: Stoff & Stil
Tyg: Åhléns
Dragkedja: Stoff & Stil

måndag 10 september 2012

Så syr du enkelt runda fickor


Här kommer ett tips på ett bra knep för hur man enkelt syr runda fickor. Själv har jag tampats med strykjärn och mängder av nålar innan jag lärde mig det här, och då oftast med någon kantig variant av rundning som resultat. Jag har precis sytt en ny festfin klänning där en liten ficka fick bli det extra piffet. Jag använde samma knep när jag sydde fickorna på Eric Saade byxorna och En rosa dröm i velour. Hoppas att det kommer någon till användning!


Beskrivning: 



Rita ut en ficka i den form du vill ha. Klipp ut en likadan modell i papp (t.ex. pizzakartong) och en i tyg med sömsmån. Overlocka eller sicksacka kanterna och fålla ovankanten.  Sy en tråckelsöm längs ytterkanterna (ej ovankant) för hand eller på maskin (jag brukar sy på maskin med steglängd 5). Lägg pappmodellen på tyget.


Dra i en av trådarna från tråckelsömmen så att tyget drar ihop sig runt pappmodellen. Ta bort pappen.


Stryk på de invikta kanterna. Fickan är nu rund och fin och håller formen. Den är lätt att fästa med några enstaka nålar innan du syr en raksöm längs ytterkanten. Nu är fickan färdig!


Tyg & tryckknappar: Stoff & Stil

Jag drömmer...

Jag drömmer om att ha tid. Tid till att vara med min familj. Tid till att tillsammans ligga i solen och titta på molnen. Tid till att hinna se allt det fantastiska jag har runt omkring mig. Tid så att vi kan ge oss ut på små äventyr. Tid till att sitta hemma och ha det tråkigt. Mer avancerat eller specifikt är det nog inte, men likväl verkar det vara svårt som tusan.

Även andra små drömmar vandrar omkring i mina tankar ibland. Vissa mindre, andra större. Vissa troliga andra mindre troliga. Jag drömmer om att få inreda en lekstuga. Att springa varvet under 1:45. Att ha en trädgård med knotiga fruktträd. Att åka till spännande platser. Att sy en hel kollektion. Att få hjälpa människor till fysisk aktivitet och ökad livskvalité. Att bo i ett hus med skrymslen och vrår. Att alltid kunna cykla till jobbet. Och så fred på jorden så klart...

Detta är några av mina drömmar. Fler drömmar hittar du hos Elvornas hem, gå gärna in där, läs, och dröm dig bort...

fredag 7 september 2012

Blommig kanna


Den här kannan fick jag i somras fast då hade den en helt annan kostym. Den något obestämbara lilagrå färgen föll inte ägarinnan i smaken och inte riktigt mig heller. Men jag tänkte direkt att den där kanske man kan måla eller klä om. Sagt och gjort, jag fick kannan och efter att ha botaniserat lite i panduros utbud så bestämde jag mig för att testa på decoupage på porslin. Det finns ett speciallack till det som jag använde och som gör att den till och med ska tåla maskindisk. Jag valde en servett med ett smått och lite rörigt mönster för att inte skarvarna skulle synas så väl och det hela blev bättre än jag vågat hoppas. Hade jag vetat det så skulle jag kanske ha kostat på mig att måla den vit först, för nu lyser ju det lila igenom lite. Fast hade jag lagt ribban på den nivån hade den nog å andra sidan fortfarande varit lila...



Decoupage kan jag varmt rekommendera till den som är pysselsugen. Riktigt roligt och enkelt är det!


Decoupagelack för porslin: Panduro
Servett: Ikea

torsdag 6 september 2012

Jag är...


Vem jag är? Ja, det var just en bra fråga. Att träffa mig är ju såklart att rekommendera om man vill ha ett vettigt svar. Men jag ska försöka ge en liten vink och jag har ju ytterligare fem inlägg på mig då jag lite sent har hakat på en utmaning från den fina bloggen Elvornas hem om att ge en inblick i vem det är som sitter framför skärmen. Så varsågoda, här kommer jag:

Jag är Maria. Avnjuter livet med man och dotter. Jag är yngsta systern i en skara på fyra och min man klagar på att jag börjar prata innan han är klar. Jag förklarar då att om jag i min uppväxt hade väntat med att prata tills alla de andra var klara så hade jag förmodligen fortfarande inte fått något sagt. På jobbet har jag blå pyjamas och tituleras sjukgymnast, där kan jag också tas för dataexpert med födelseår i början av åttiotalet som enda merit. Jag är kristen och tror på att bemöta människor så som man själv vill bli bemött. Lilla S garderob försöker jag fylla med lika många blå som rosa plagg. Jag är en utepolis av rang och bättre på att stöka ned än att städa upp. Sedan några veckor är jag ett organ kort men känner mig oerhört lyckligt lottad!

På måndag får ni veta lite mer, då är det dags för nästa omgång!

söndag 2 september 2012

Sommarens sista - fotoutmaning vänner emellan


"Sommarens sista" är temat för denna veckas fotoutmaning vänner emellan. På bilden ser ni sommarens sista bad. Badaren på bilden har nog badat många gånger efter det att bilden togs men jag tog mitt sista dopp den här dagen. En härlig sommardag i mina föräldrars underbara stuga. Igår hade vi också en skön dag och hann med sommarens sista grill, för även om vi nog kommer grilla mer i år så får det nog räknas till höstgrillarna. Hoppas ni alla har haft en riktigt trevlig sommar.

Massorn av härliga sommarbilder kan du se via Edith & Jag eller Mamma med ambitioner som är de vänner som står bakom fotoutmaningen. Njut nu av sommarens sista!