Sidor

torsdag 13 februari 2014

Ta varje chans att fira!


Här hemma tar vi till vara på varje tillfälle att fira. Så igår bakade vi tårta för att fira Lille V som fyllde ett halvt år. En prinsesstårta med klassiskt inre och lite mindre klassiskt yttre blev det, riktigt smarrig faktiskt!

fredag 7 februari 2014

Mönster till virkade babyskor


Du behöver: trikågarn ca 45 m, virknål storlek 4,5 (alltså en väldigt liten nål i förhållande till garnets tjocklek för att få en tät och stadig sko), två knappar, läder eller läderimitation, nål och tråd.

Garn: Trikågarn finns att köpa men är också lätt, om än lite tidsödande, att göra själv av gamla plagg eller tygstycken i trikå. Klipp en 1 cm bred remsa, antingen runt runt ett plagg eller fram och tillbaka på ett tygstycke. Till ett par skor går det åt ca 45 m garn. Tänk på att garnet är töjbart, det är viktigt att vara noga med att virka lika hårt för att få två jämnstora skor. Skorna blir ca 10 cm om du klipper ditt egna garn och passar lagom till Lille V här hemma som är sex månader. Köpt trikågarn kan variera i tjocklek men jag testade ett till synes tunt exemplar men det gav ändå en större sko, ca 13 cm. Jag har även testvirkat en sko i dubbelt Mollygarn från Järbo vilket gav en sko på ca 12 cm.

Skorna virkas i spiraler, om man vill kan man fästa en liten tråd i avvikade färg för att markera vart varvet börjar och slutar.

Förkortningar:
lm - luftmaska
fm - fastmaska
hst - halvstolpe
st - stolpe
bm - bakre maskbågen
2 i 1 - två maskor virkas i en maska (ökning)
2 ihop - virka ihop två maskor (minskning)

Lägg upp 9 lm
Varv 1: 1 fm i 2:a m från nålen, 4 fm, 2 hst, 5 hst i 1, 2 hst, 5 fm, 4 fm i 1 (23)
Varv 2: 6 fm, 1 hst, (2hst i 1) x2, 3hst i 1, (2hst i 1) x2, 1 hst, 6 fm, (2fm i 1) x4 (33)
Varv 3: 9 fm, 2 hst i 1, 1 hst, (2hst i 1) x3, 1 hst, 2 hst i 1, 9 fm (Obs ej ett helt varv, från och med nu räknas varvet härifrån) (38)
Varv 4: fm i varje maska genom bm hela varvet (38)
Varv 5: fm i varje maska hela varvet (38)
Varv 6: 16 fm, 2 fm ihop, (2st ihop)x5, 2 fm ihop, 8 fm (31)
Varv 7: 15 fm, 2 st ihop, 1 st, 3 st ihop, 1 st, 2 st ihop, 7 fm (27)
Varv 8: 13 fm, 2 st ihop, 1 st, 3 st ihop, 1 st, 2 st ihop, 5 fm (23)
Varv 9: 3 fm, 2 fm ihop, 18 fm (22)
Avsluta med en sm, fäst och klipp av tråden.

Knäppning höger sko:
Starta mitt fram, 11 fm genom bm, 6 lm, 1 fm i samma maska som senaste fm, 10 fm, 9 lm.
Vänd arbetet och virka tillbaka, 1 fm i 2:a maskan från nålen, 1 lm, hoppa över en maska, 5 fm, 1 sm för att fästa tillbaks i skon.

Knäppning vänster sko:
Starta i maskan till vänster om mitten framifrån sett, virka 9 lm, vänd arbetet och virka tillbaka, 1 fm i 2:a maskan från nålen, 1 lm, hoppa över en maska, 5 fm, 10 fm i bm runt sista varvet på skon, 6 lm, 1 fm i samma maska som senaste fm, 9 fm, 1 sm.


Sy på knappar på sidorna och stjärnor i läder eller läderimitation under sulorna om så önskas. 



Då jag är nybörjare på det här att göra egna mönster kanske det är svårtolkat på sina ställen, hör gärna av dig om du har frågor! Lycka till!

tisdag 4 februari 2014

Virkade babyskor - återbrukstävling på sysidan



sysidan pågår en återbrukstävling om att göra om gamla plagg till något nytt. Mitt bidrag i tävlingen är ett par virkade babyskor som jag har gjort av en gammal t-shirt/tunika.  Jag klippte upp hela nederdelen på t-shirten till en lång remsa och rullade ihop till ett nystan allt eftersom jag klippte. Jag fick ihop en 1 cm bred och 65 m (!) lång remsa. Jag googlade på diverse mönster för babyskor men insåg snart att inget av dessa gick att tillämpa på mitt i sammanhanget supertjocka garn. Så jag testade mig fram och efter många försök hade jag knåpat ihop ett eget mönster. Skorna är försedda med halkskydd i form av stjärnor i fuskskinn som jag sydde fast under sulorna.


Vill du kanske klippa dig ett eget garn och virka små babyskor? Mönstret kommer inom kort, jag ska bara skriva rent och dubbelkolla det först. I väntan på detta kan du ju alltid gå in på sysidan och titta på tävlingsbidragen samt rösta på dina favoriter om du är medlem på sidan.


När jag höll på med Lille V´s skor fick jag, efter vissa påtryckningar, lova Lilla S att hennes gosedjur skulle få ett par skor han med. Så ett par trecentimetersskor till favoritkaninen blev det och jag har fortfarande ca 20 m garn kvar. Kanske det räcker till en konservburk à la Sveaspunkt, hoppas!