Sidor

torsdag 21 augusti 2014

Kolatårta och marängspöken


Vår lille V har gått och blivit ett helt år gammal och detta har vi firat i mindre skala vid några olika tillfällen för att matcha kära släktingars semesterschema. Det är ju å andra sidan ingen nackdel att göra så för då får man ju anledning att äta tårta fler gånger. 

En kolatårta med karamelliserad mjölk, digestivebotten, grädde och massor av bär blev det vid det ena kalaset. Jag bakade efter det här receptet men glömde daimen och dubblade mängden bär, det blev riktigt bra! Istället för tårtljus fick en ensam smultronblomma pryda ettårstårtan. 


Vi det andra tillfället blev det marängsvisstårta med marängspöken. Dessa charmiga spöken finns att beskåda på flera håll men jag fick min inspiration från Bli min jäst.

onsdag 13 augusti 2014

Odlingslådor och spaljé i vår lilla trädgård



Såhär i slutet av sommaren tänkte jag bjuda på några bilder från vår lilla trädgård och det projekt som upptog all min lediga tid i våras. För ett drygt år sedan blev vi trädgårdsinnehavare för första gången i livet. Alla kanske inte definierar en 10x12 m stor, eller snarare liten, gräsmatta som en trädgård men vi är stolta över denna lilla plätt och försöker förvalta den efter bästa förmåga. Min man har snickrat och jag har grävt, grävt, grävt, målat och grävt lite till. Jord, lera, grästuvor, makadam, planteringsjord och grus. Hundratals kilo som flyttats hit och dit. Då stående vatten varit ett problem började vi med att gräva ned dränering och sedan fortsatte vi med att göra i ordning en plats för lite odling och avkoppling. 


Odlingslådorna är gjorda av lärkträ och pluggade med teakplugg och spaljen är gjord av armeringsnät och en träram målad med svartpigmenterad lasyr. Vanligt gårdsgrus ger en fin kontrast mot lådorna. Intill spaljén har vi planterat två klematis (summer snow) och bredvid har vi satt en uppstammad dvärgsyrén. Nu är det dags att avsluta projektet genom att föröka gjuta en bänk i betong som är tänkt att stå framför spaljén, vi får se om vi ror även det projektet i land men det är värt ett försök!