Sidor

söndag 25 mars 2012

Knäckig äppelsmulpaj


Idag har vi njutit av vårsolen med bland annat fika på balkongen. Fantastiskt härligt och väldigt gott! Den här pajen är en riktigt knäckig smulpaj med flingsalt och ljust muscovadoråsocker som hemliga ingredienser. Saltet ger en god kontrast till den annars söta pajen och muscovadoråsockret ger en liten kolasmak till det hela. Har du inte muscovadoråsocker hemma så går det också bra att använda vanligt strösocker. Här kommer receptet!


Knäckig äppelsmulpaj

4-5 äpplen
kanel efter behag
2 msk ljust muscovadoråsocker
1 krm flingsalt

smuldeg
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
1 1/2 tsk flingsalt


  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Blanda ihop ingredienserna till degen till en smulig massa
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar
  • Blanda äpplen, kanel, socker och flingsalt i en smord pajform
  • Fördela smuldegen över äpplena och grädda mitt i ugnen i ca 20 min
  • Ät och njut tillsammans med glass eller vaniljsås!

Maria tipsar! Äppelskalaren på bilden ovan, eller äppelsvarven som den också kallas, kan jag varmt rekommendera. Den skalar, skivar och kärnar ur på en gång. Den går att köpa på flera olika ställen, goggla på "äppelskalare" så hittar du den.


1 kommentar:

  1. Tack för fin kommentar i loggen! Jo sylan/syträffar är riktigt roligt. Om du bor i Sthlmsområdet så ska vi ha en igen i april om du har lust att träffa likasinnande :)
    Tyckte dina klänningar/tunikor var jätte fina! Önskar jag hade en tös att sy sådana till själv.
    /Mathilda

    SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Det är gör mig så glad och det är så roligt att få se vem som är här inne och kikar. Kram Maria