Sidor

fredag 7 februari 2014

Mönster till virkade babyskor


Du behöver: trikågarn ca 45 m, virknål storlek 4,5 (alltså en väldigt liten nål i förhållande till garnets tjocklek för att få en tät och stadig sko), två knappar, läder eller läderimitation, nål och tråd.

Garn: Trikågarn finns att köpa men är också lätt, om än lite tidsödande, att göra själv av gamla plagg eller tygstycken i trikå. Klipp en 1 cm bred remsa, antingen runt runt ett plagg eller fram och tillbaka på ett tygstycke. Till ett par skor går det åt ca 45 m garn. Tänk på att garnet är töjbart, det är viktigt att vara noga med att virka lika hårt för att få två jämnstora skor. Skorna blir ca 10 cm om du klipper ditt egna garn och passar lagom till Lille V här hemma som är sex månader. Köpt trikågarn kan variera i tjocklek men jag testade ett till synes tunt exemplar men det gav ändå en större sko, ca 13 cm. Jag har även testvirkat en sko i dubbelt Mollygarn från Järbo vilket gav en sko på ca 12 cm.

Skorna virkas i spiraler, om man vill kan man fästa en liten tråd i avvikade färg för att markera vart varvet börjar och slutar.

Förkortningar:
lm - luftmaska
fm - fastmaska
hst - halvstolpe
st - stolpe
bm - bakre maskbågen
2 i 1 - två maskor virkas i en maska (ökning)
2 ihop - virka ihop två maskor (minskning)

Lägg upp 9 lm
Varv 1: 1 fm i 2:a m från nålen, 4 fm, 2 hst, 5 hst i 1, 2 hst, 5 fm, 4 fm i 1 (23)
Varv 2: 6 fm, 1 hst, (2hst i 1) x2, 3hst i 1, (2hst i 1) x2, 1 hst, 6 fm, (2fm i 1) x4 (33)
Varv 3: 9 fm, 2 hst i 1, 1 hst, (2hst i 1) x3, 1 hst, 2 hst i 1, 9 fm (Obs ej ett helt varv, från och med nu räknas varvet härifrån) (38)
Varv 4: fm i varje maska genom bm hela varvet (38)
Varv 5: fm i varje maska hela varvet (38)
Varv 6: 16 fm, 2 fm ihop, (2st ihop)x5, 2 fm ihop, 8 fm (31)
Varv 7: 15 fm, 2 st ihop, 1 st, 3 st ihop, 1 st, 2 st ihop, 7 fm (27)
Varv 8: 13 fm, 2 st ihop, 1 st, 3 st ihop, 1 st, 2 st ihop, 5 fm (23)
Varv 9: 3 fm, 2 fm ihop, 18 fm (22)
Avsluta med en sm, fäst och klipp av tråden.

Knäppning höger sko:
Starta mitt fram, 11 fm genom bm, 6 lm, 1 fm i samma maska som senaste fm, 10 fm, 9 lm.
Vänd arbetet och virka tillbaka, 1 fm i 2:a maskan från nålen, 1 lm, hoppa över en maska, 5 fm, 1 sm för att fästa tillbaks i skon.

Knäppning vänster sko:
Starta i maskan till vänster om mitten framifrån sett, virka 9 lm, vänd arbetet och virka tillbaka, 1 fm i 2:a maskan från nålen, 1 lm, hoppa över en maska, 5 fm, 10 fm i bm runt sista varvet på skon, 6 lm, 1 fm i samma maska som senaste fm, 9 fm, 1 sm.


Sy på knappar på sidorna och stjärnor i läder eller läderimitation under sulorna om så önskas. Då jag är nybörjare på det här att göra egna mönster kanske det är svårtolkat på sina ställen, hör gärna av dig om du har frågor! Lycka till!

20 kommentarer:

 1. Ååå vad kul! Detta tackar jag för. Här ska virkas tofflor :)

  SvaraRadera
 2. Så fina! Det måste jag pröva. Tack för mönstret! Allt gott!

  SvaraRadera
 3. Det var det sötaste jag sett!! Tack snälla för mönstret!! Så snällt av dig att dela med dig =)

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jättesöta skor/tofflor!!
  Har gett mig an dem men stött på lite 'problem'.. Eller rättare sagt funderingar då speciellt vänstra skon inte alls blev särskilt bra & inte ser ut som på bild.
  Det börjar bra men vid varv 6 där det står (2st ihop)x5, menar du 2fm ihop eller står st för stolpar? (Har själv virkat 2fm ihop fem gånger.)
  Nästa fråga är i nästa varv (7) där det står 3st ihop. Är det då 3fm ihop? Har gjort så men osäker på om jag gör på rätt sätt. Resultatet blir väldigt 'åtdraget' och skon blir liksom sned (önskar jag kunde visa bild).
  Vill så gärna få till de här söta till bebisen jag väntar..
  Vänligen :)
  Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linnea! Va roligt att du gillar skorna. Du har redan löst problemet själv. St står för stolpar. Alltså virka ihop två stolpar, upprepa det fem gånger. Och på nästa varv virka ihop tre stolpar. Lycka till! Både med skorna men framför allt med bebisen! Grattis till den! Vänligen Maria

   Radera
 5. Så fina babyskor! Vad duktig du är! Måste göra ett par till en liten, liten tjej. Tack så mycket för att du lagt ut mönstret.
  Hälsningar från en glad Mormor

  SvaraRadera
 6. Dessa är så söta och jag önskar verkligen att jag kunde få till det. Jag virkar hårt och har även klippt de trikå-garnet jag köpte så att det skulle vara 1cm men får inte toffeln mindre än 14cm. :( försökte gå ner en storlek i nål men fungerade inte för min armbåge eller fingrar. Har du ngn idé om hur det kommer sig att det blir så stor skillnad i storlek?

  SvaraRadera
 7. Hej Maria! Har börjat virka de galet söta babyskorna men precis som Linnea (ovan) får jag problem på varv 6 Det står (2st ihop)x5, men föregående varv består bara av fasta maskor så jag har inga stolpar att virka ihop�� Hur virkar jag ihop stolpar på samma varv jag virkar dem, om det är det man ska göra?
  På nästa varv (7) står det 3st ihop -
  hur gör jag det?
  Med vänlig hälsning,
  Ing-Marie

  SvaraRadera
 8. Hej Ing-Marie! Va roligt att du gillar skorna! Du är redan inne på rätt spår nämligen att du ska virka ihop stolparna på samma varv som du virkar dem. På varv 6 virkar du ihop två stolpar och upprepar det fem gånger, du minskar alltså med fem maskor. På garnstudios hemsida hittade jag en bra film på hur du virkar ihop tre stolpar. När du virkar ihop två stolpar gör du enligt samma princip med drar igenom sista tråden redan efter två istället för efter tre stolpar som i filmen. Filmen hittar du här: http://www.garnstudio.com/lang/se/video.php?id=27 eller så googlar du "virka ihop stolpar" så är det den översta träffen. Hoppas detta kan hjälpa dig. Vänliga hälsningar Maria

  SvaraRadera
 9. Hej Maria, Har precis börjar virka dina söta tofflor! Men har stött på problem i varv 6 o 7, när jag är klar med varv 6 så har jag ju inte kommit ett helt varv, ska jag bara fortsätta med varv 7 eller ska jag vända o virka åt andra hållet?
  Hälsning Veronca

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Veronica! Va glad jag blir att du gillar tofflorna! Varv 6 ska sluta på samma ställe som föregående varv så antagligen har något blivit fel under sjätte varvet. Kan du ha missat något i minskningarna? Du ska minska sammanlagt sju maskor under det varvet (från 38 till 31, siffran som står inom parentes efter varje varv) 2 när du virkar ihop fasta maskor vid två tillfällen och fem när du virkar ihop stolpar. Beskrivning för hur man gör det hittar du i svaret ovan. Kanske detta kan hjälpa dig? Hälsningar Maria

   Radera
 10. Hej Maria. Har gjort två små tofflor nu, tusen tack för bra beskrivning (som även en som inte hållt i en virknål på tio år kan förstå sig på med lite googlande). Dock så förstår jag inte alls hur jag ska göra med knäppningen? När du skriver högra skon antar jag att du menar den som ska vara på höger fot? Hur börjar jag ens? Bara virkar jag in tråden och fäster den sen? / Julia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Julia! Först får jag be om ursäkt att jag inte svarat förens nu, bloggen har inte varit aktiv på väldigt länge. Hoppas att du löste det med tofflorna, du var nämligen helt rätt ute. Men kanske mitt svar kan vara till nytta för någon annan. Det stämmer alltså att du bara ska virka in tråden i maskan mitt fram högst upp på den sko som sedan skall bli höger, fram tills nu är skorna likadana, och sedan fäster du trådändan.
   Vänliga hälsningar Maria

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Hej! Är nybörjare och fastnade redan på att "virka spiraler". Ska jag börja varje varv med luftmaska och avsluta med smygmaska, eller är nivåskillnaden som blir okej? Tycker min sko blir sned... vill ha så fina som dina. Med vänlig hälsning, Emma L

  SvaraRadera
 12. hej! vilka söta skor. Ska försöka göra dem men lite mindre till en docka till dottern.

  SvaraRadera
 13. Hej! Fantastiskt söta skor 😍 Jag hade önskat dock lite större, men hur ska jag tänka. Om jag börjar med 11 lm, ska jag då öka alla maskor med 1stycken? 🤔

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog 2 trådar och en 4mm nål så blev dom 10cm 😆

   Radera
 14. Nu är jag supernybörjare och jag förstår inte första varvet.. 🙈
  Om jag har 9 maskor att virka i men när jag räknar ihop allt som ska göras första varvet så blir det mycket mer än vad som får plats i 9 maskor..
  Menast det att man först göra en fast maska i andra maskan från nålen, sedan kommer fyra fasta maskor efter det, efter det två halvstolpar... Redan här är man uppe i åtta maskor som är upptagna, sedan kommer allt annat.
  Skulle nån kunna förklara. Tack ❤

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag fattade själv nu, man ska räkna tillbaka också, så 18 maskor. 👍

   Radera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Det är gör mig så glad och det är så roligt att få se vem som är här inne och kikar. Kram Maria