Sidor

torsdag 5 april 2012

Applikationer - så här gör jag


Jag har som sagt snöat in lite på att sy applikationer och tänkte beskriva hur. Det du behöver är vliesofix, en penna, strykjärn, ev mellanlägg och tyg till applikationen. Först ritar eller kalkerar du applikationens motiv på vliesofixets papperssida. Tänk på att rita spegelvänt mot hur du vill ha det sedan.

Placera vliesofixbitarna med papperssidan uppåt på tygets avigsida. Stryk fast med torr värme, två prickar, ca 5 sek. Jag brukar alltid stryka från rätsidan för att inte riskera att få lim på strykjärnet.


Klipp ut motivet så som du vill ha det.Dra av skyddspappret.
Placera applikationen där du vill ha den och lägg över en fuktig duk. Stryk fast med lätt tryck, två-tre prickar, ca 10 sek.


Beroende på tyg så brukar jag även stryka på lite mellanlägg på baksidan för att förstärka tyget kring applikationen. På den här handduken behövdes det inte men på exempelvis tunna trikåtyger brukar jag alltid göra det.
Enligt tillverkarens beskrivning så är det viktigt att låta de fixerade delarna svalna plant liggande i 20 min, det brukar jag dock inte ha tålamod till men det har gått bara bra hittills!

Sy runt kanterna på applikationen med antingen raksöm eller zickzack. 


Klar!Det finns säkert fler bra sätt att sy applikationer på. Hur brukar du göra?

5 kommentarer:

 1. Jag gör som du :-) Men jag brukar i princip alltid ha totally stable på baksidan, vågar inte testa utan. Tycker också det är superkul med applikationer, och det blir så fint. Tack för din kommentar hos mig. Nu ska jag titta runt lite mer hos dig, min symaskin trotsar mig just nu så den får nog vila för kvällen :-)

  SvaraRadera
 2. Men så himla tjusigt.. Samma sak gör jag då jag syr i lappteknik. Du syr så himla fina kläder åt barnen.

  SvaraRadera
 3. Du syr verkligen perfekta applikationer! Så fina blev de! :)

  SvaraRadera
 4. Hej, är det ett absolut måste att sy runt kanterna sen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja annars kommer applikationen att lossna.

   Radera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Det är gör mig så glad och det är så roligt att få se vem som är här inne och kikar. Kram Maria