Sidor

lördag 14 april 2012

Prickig haklapp


Här är veckans bidrag till "använd det du har utmaningen". Haklappen är sydd i vaxduk, samma som jag använde till fin förvaring, och kantad med banden som blev över efter bilklänningen. Jag gjorde mönstret från grunden och från början blev den alldeles för stor. Det var även svårt att få fickan att stå ut tillräckligt mycket, men efter ett gediget klippande, fixande och trixande så fick jag till slut en modell som jag var nöjd med. Övriga arbetet tog inte lång tid och jag blev positivt överraskad över vad lätt det var att sy på kantbandet, det formade sig väldigt bra i svängarna. När jag sydde ihop fickan och bakstycket tejpade jag ihop delarna för att inte göra hål i vaxduken. Hur brukar man göra när man syr i vaxduk? Någon som har erfarenhet? Lilla s har i vart fall testat haklappen och vad jag förstod så blev den godkänd!


Vaxduk: Stoff & Stil
Kantband: Stoff & Stil


5 kommentarer:

 1. Vad fin den blev! Jag har använt gem för att fästa ihop delar när jag sytt i vaxduk och andra tyger som inte får nålas.

  SvaraRadera
 2. Åh, superfin! Den ser ut ut att sitta som ett smäck! Custom made...
  Jag har också gjort ett försök men hade en vaxduk som inte var lika styv som din och det gjorde att maten ändå tillslut hamnade i känt eftersom den inte orkade hålla fickan uppe.
  Förutom "nålningen" så tror jag man lättast använder en pressarfot tänkt till skin när man syr i en vaxduk. Det finns antingen en variant med hjul eller en med teflonundersida. Har man ingen sådan pressafot kan man komma runt "glidproblemet" med att lägga ett bakplåtspapper eller rivbartmellanlägg på den vaxade sidan och sy rätt igenom. Mar man söm i botten av fickan och är rädd att mjölken skall rinna igenom kan man ju tejpa sömmen som man gör om man syr regnplagg.
  Alltid kul att testa nya material och tekniker. Själv håller jag just på med en vuxen- och en barnslips. Där har man andra "glidproblem" med tyget...

  Stor kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra tips! Det där med bakplåtspappret ska jag lägga på minnet. Lycka till med slipsarna! Kram Maria

   Radera
 3. Linn Hellström19 maj 2014 13:53

  Hej! Vilken fin haklapp du har sytt :-) Funderar på om mönstret är till salu? Skulle vilja sy några haklappar till min dotter.
  Med vänlig hälsning Linn

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Det är gör mig så glad och det är så roligt att få se vem som är här inne och kikar. Kram Maria