Sidor

fredag 11 oktober 2013

Leksaksklocka - pysselstafetten


Nu är Pysselstafetten igång med det roliga temat "barn och bebis". Igår kunde ni se vad Ellas Hus och Sött Nött och Lagat hittat på och idag är det jag och Mitt hem är min borg som står på tur.

Lilla S har på sistone lagt sig till med att titta på sin handled och fundersamt säga "Vad är klockan? Kanske onsdag!?", så jag tänkte att en leksaksklocka nog kunde vara uppskattat. En idé om att göra just ett armbandsur av det fantastiskt roliga materialet krympplast och pärlor har jag haft länge och nu var det dags att testa. Urtavlan fick visa tiden 06.55 då det är det klockslag som Lilla S är född.Beskrivning: För att göra en leksaksklocka behöver du krympplast, pennor, sax, hålslag, pärlor (jag använde träpärlor men vanliga plastpärlor funkar utmärkt) och elastisk tråd ca 1,5 m.


 • Måla formen för urtavlan på krympplasten (jag gjorde cirkeln med en diameter på 7 cm vilket krympte till 2,5 cm) och måla ytterkanterna.
 • Gör fyra markeringar i hörnen och gör hål med hålslag.


 • Måla resten av urtavlan.
 • Krymp plasten i ugnen enligt beskrivning på förpackningen. Nu är urtavlan klar!


 • Trä på fyra pärlor på tråden och placera mitt på. Trä på fyra nya pärlor på ena änden av tråden och dra sedan igenom den andra änden av tråden från motsatt håll. Fortsätt så tills du har gjort uppskattningsvis halva armbandet. 
 • Sätt fast urtavlan genom att trä trådarna in genom ovanstående hål från framsidan och tillbaka in genom pärlraden igen så att en ögla bildas genom urtavlan.


 • Trä sedan i trådarna i ovanstående hål från framsidan en gång till, korsa trådarna på baksidan av urtavlan och trä ut genom de övre hålen från baksidan. Trä på en ny pärlrad och fäst på samma vis med en ögla genom urtavlan för att sedan fortsätta armbandet.
 • När armbandet är lagom stort (jag gjorde 22 pärlrader till en 2,5-åring) så trär du ena trådänden genom den allra första pärlraden, knyter ihop ändarna, trär tillbaka och knyter ihop på andra sidan, trär tillbaka igen och klipper av.

Leksaksklockan kan pysslas till små barn eller av stora barn med lite hjälp av en vuxen. När man är stor nog att klara av detta lite pilliga pyssel kanske en leksaksklocka inte är så intressant längre men då kan man ju byta ut urtavlan mot en fin bild, sitt namn eller kanske som ett kompisarmband med bästisens namn?


I morgon fortsätter pysselstafetten hos My Own Home och Återbruk av Åsa Li. Kika in där för fler fina pyssel till och för barn!

13 kommentarer:

 1. så fint och fiffigt, verkligen imponerad!
  Och du, tack för dina fina kommentarer som du lämnar inne hos mej, blir så glad varje gång!
  Kram...

  SvaraRadera
 2. Wow, det där är pyssel på hög nivå. Så fint!
  Kram
  Ellinor

  SvaraRadera
 3. Kul pyssel - uppskattades säkert! Kan tänka mig en variant a la Skalmans mat- och sovklocka också :)

  SvaraRadera
 4. En alldeles en klocka är väl varje litet barns önskan. En sådan klocka skulle jag också kunna tänka mig att bära. Så fin.

  Ha en skön helg

  Kram Karin

  SvaraRadera
 5. Vilken rolig idé! Kul med variationsmöjligheterna :)

  SvaraRadera
 6. Jättefina klockor, de är ju rena rama smyckena! Vilken skojig idé!!

  PS Själv skulle jag vilja ha en klocka som alltid visar fredagkväll.. går det att ordna?

  SvaraRadera
 7. Så fin! Och gulligt att ställa den på den tid hon är född. :)

  SvaraRadera
 8. superfint! Det är roligt att göra pärla dessa armband men lite avancerat,

  SvaraRadera
 9. Så smart! Vi brukar göra liknande armband, men aldrig har jag kommit på tanken att sätta dit en urtavla. Detta kommer min pysselunge gilla!

  SvaraRadera
 10. Älskar! Ska nog försöka fixa ihop en sån här till min klocktokiga 3-åring

  SvaraRadera
 11. Jättefint!! Nu vet jag vad jag ska använda krympplasten jag köpte till för projekt...
  Trevlig kväll!!
  //Petra

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Det är gör mig så glad och det är så roligt att få se vem som är här inne och kikar. Kram Maria