Sidor

torsdag 20 september 2012

Pimpa din strykbräda


Ett litet projekt som jag haft planer på länge har äntligen blivit gjort! Strykbrädan har fått en ny och finare skrud. Är det inte fascinerande att de simplaste grejerna ska vara så svåra att få tummen ur att genomföra. Men när jag väl satte fart tog det inte lång stund att bli klar.

Beskrivning: Ta av det gamla fodralet och använd som mall, eller lägg strykbrädan direkt på tyget. Klipp ut med ca 2 cm marginal så att tyget når runt kanten på strykbrädan plus sömsmån. Klipp ut en 5 cm bred remsa som är lika lång som omkretsen på strykbrädan plus 5 cm. Vik remsan aviga mot aviga och nåla fast räta mot räta längs kanten på tyget.


Där ändarna på remsan möts viker du in tyget och låter ändarna ligga intill varann. Sy sedan runt hela kanten så det blir en kanal. Ta en bit garn eller snöre, fäst i en säkerhetsnål och trä igenom kanalen. Lägg fodralet på strykbrädan och dra åt snöret. Klart!En liten detalj som jag missade i min iver över det fina tyget, och som kan vara bra att kolla, är om tyget tål att strykas på i höga temperaturer. Det gör ju liksom strykbrädan lite mer funktionell. Jag hade dock tur, färdigsytt testades fodralets stryktålighet och det visade sig vara alldeles prima.9 kommentarer:

 1. Fint... och ambitiöst! Själv bara häftade jag min... fast det blir ju lite klurigt när den behöver tvättas! :-)

  SvaraRadera
 2. Ja det där borde jag oxå göra, så fult som mitt strykbräde är... Men får se om det någonsin blir av, fin beskrivning har jag ju nu i alla fall :)

  SvaraRadera
 3. Vad fint det blev! :) Tack för fin och tydlig beskrivning, det är ett projekt som jag verkligen borde ta tag i...
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 4. Vilken bra ide, fick ett gammalt strykbräda alldeles nyligen !

  SvaraRadera
 5. Gaaahhh! Fint!!! Jag är faktiskt på väg att köpa ett nytt.. Det går inte att sätta brädan i högsta läget längre och tyget är helt sprucket så nu blir det en 300:- investering för ett nyy!!

  SvaraRadera
 6. Snart dags att byta mitt så jag tackar för tips! Viktigt med snyggt eftersom strykbrädan står framme för det mesta :)

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 7. Vad fint det blev! Det blir liksom roligare att stryka då :)
  Snart är det måndag och dags för Elins utmaning igen :)
  http://queenofkammebornia.se/2012/september/jag-vaxte-upp-i-fagelsang-och-vindsus.html

  SvaraRadera
 8. jättefin!!tackar för tipset..jag borde oxå ta o förnya mitt strykbräde...

  SvaraRadera
 9. Toppensnyggt! Detta står på min "att-göra-en-dag" lista, men har inte blivit av ännu även om tanken slagit mig många gånger. Jättesnyggt tyg du valt!

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Det är gör mig så glad och det är så roligt att få se vem som är här inne och kikar. Kram Maria